28 Mart 2012 Çarşamba

Kamov Ka-50 Black Shark



Kamov Ka-50 Black Shark

Rus Taarruz-Saldırı helikopteri. Ka-50 takma adları Kara Köpekbalığı (Black Shark) veya Kurtadam (Werewolf)dır. Hokum A NATO'daki kod adıdır. Sovyet yapımı, tek koltuklu, karşıt pervaneli (kontra-rotor), fırlatma koltuklu, anti-tank helikopteridir. Kamovşirketi tarafından üretilmektedir.
Tek rotorlu (döneçli) helikopterlerde, gövdenin pervanenin dönüş yönünün tersine dönmesini engellemek için kuyruk pervanesi bulunur. Kamov Ka-50'de ise bunun yerine birbirinin tersi yönde dönen iki rotor (döneç) mevcuttur. Dünyanın fırlatma koltuğunasahip ilk helikopteridir. Koltuklar fırlatılmadan önce pervaneler gövdeden ayrılır. Ka-50'lerin en büyük sorunu tek pilota sahip olmasıdır. Navigasyon (seyrüsefer) ve silah sistemlerinin tek mürettebat tarafından kontrol edilmesi Ka-50 pilotlarını germekte ve daha çok hata yapmalarına neden olmaktadır. Bu eksikliği fark eden üreticiler çift koltuklu Kamov Ka-52 Timsah (Alligator)versiyonunu üretmişlerdir. Ka-52'deki çift koltuklar diğer saldırı helikopterlerinden farklı olarak arka arkaya değil yan yana tasarlanmışlardır.(wikipedia)
Sizlere eskiden yaptığım fakat fotoğrafları yayınlamadığım bir maketin resimlerini yayınlıyorum.Maketim cam fanus un içinde olduğu için resimlerde parlamalar ver kusura bakmayın.Maketi yapalı 5-6 sene oldu güzel bir maket Italeri marka idi sanırım.









(her türlü maket siparişleriniz için halukkaplan@gmail.com adresine mail atınız.) 

Hiç yorum yok: