31 Mart 2012 Cumartesi

SPAD S.XIII


SPAD XIII, kendi sınıfının Fokker D.VII ve Sopwith Camel Ile Birlikte 1.Dünya Savaşı'nın en başarılı uçaklarından biridir. SPAD firması for Louis Béchereau tarafmdan dizayn edilmistir. XIII 1 SPAD. Dünya Savasi yıllarında Eklendi çok büyük boy sayılarda üretilen ve kullanılan Bir UÇAK olmuştur.1918 sonunda ana firma Ile Birlikte Sekiz Diger Fransız Aero üreticisi tarafmdan 8472 adet üretilmiştir. Fransızlara ilaveten İngilizler, Belçikalılar, Ruslar ve Amerikalılar tarafmdan da kullanılmıştır.

1.Dünya Savasi sırasında SPAD XIII Türk Hava Kuvvetleri'nin standart Savaş uçağı olmamıştır. Eldeki Üç Örnek'in düşmandan ele geçirilmiştir. Tür UÇAK Serme-Irak'a mecburi İniş yapan ve pilotu Araplar tarafmdan katledilen Bir ingiliz uçağıdır. Diger Iki imkb Arabistan'da mürettebatıyla Birlikte ele geçirilmiştir.

İstiklal Savaşı'mız sırasında 20 adet SPAD XIII, İtalyan tüccarı Parakini'den saten alınıp Milli Kuvvetler'imizin standart uçaklarına katılmıştır. Gemi Ile Mersin'e GETİRİLEN uçaklar Konya'ya nakledilmiş ve Orada makinalı Tüfek takılmıştır. İstiklal Savasi esnasinda getiririlen SPAD'lar Bleriot Aeronautique Yapımıdır. SPAD XIII'ler 1926'ya Kadar hizmette kalmıştır.(teyyareci.com)

ACADEMY marka bir plastik modeldir.Harun arkadaşımız maketi alıp ta getirdiğinde bu ufacık kutudan çıkan maketten ne olacak ki?diye düşünmedik değil hani.Sonra Harun maketi yapmaya başladıkça küçük ama ayrıntıları güzel bir dönem uçağı çıktı ortaya.(laf aramızda maket ucuz diye siparişini verdik heba olsa da çok bişey kaybetmeyelim diye.)Boyamasını yukarıdaki profilde göründüğü üzere hava kuvvetlerimize ait bir uçağı örnek alıp yaptım.Türk fors ve bayrak çıkartmaları olmadığı için boyama ile fors ve bayrak yapıldı elimden geldiğince.Sonuca siz karar verin.














Hiç yorum yok: