18 Nisan 2012 Çarşamba

OSMANLI KADIRGASI


   Kadırga, daha çok Akdeniz'de kullanılan eski tip bir savaş gemisidir. Antik çağlardan beri kullanılırdı. Asıl hareket mekanizması kürektir. Yelken buna yardımcıdır.
Standart bir Osmanlı kadırgası 40 metre boyunda 7-8 metre genişliğinde ve 24 oturaklıdır. bir ya da iki üçgen yelkenle hareket eder. ancak kadırga sınıfı başka gemileride ihtiva eder. bu ebatlardan küçük keşif amaçlı kalita çektirme gibi gemiler olduğu gibi güvertesinin altında kürek çekilen baştarda gırap gibi modelleride vardır.
    Osmanlı donanmasında ozellikle 17. yüzyılda Türk donanmasının altın çağında asıl savaş gemisi konumundadır. Osmanlı donanmasında 18. yüzyılın sonlarına kadar kadırga kullanmıştır.

  Gelelim bizim makete. Maketimiz karton ve tahta materyaller kullanılarak yapıldı Shipyard marka planları printer dan çıktı aldım.Yapımı zor ve oyalayıcı ilk karton model olarak yaptığım gemi modelidir. Yapımı uzun zaman aldığı benimde uçak maketi yapmayı daha çok sevdiğim için pek fazla gemi modelim yok.Ama gemi modelinin görsel güzelliği tartışılamaz bana kalırsa.Daha bir güzel daha bir detaylı yapması da zevkli aslında fakat birde halatlar olmasa çok oyaza ve ince iş halatları çekmek.

Modelin karton planları indir





(her türlü maket siparişleriniz için halukkaplan@gmail.com adresine mail atınız.) 

Hiç yorum yok: