31 Mart 2012 Cumartesi

SPAD S.XIII


SPAD XIII, kendi sınıfının Fokker D.VII ve Sopwith Camel Ile Birlikte 1.Dünya Savaşı'nın en başarılı uçaklarından biridir. SPAD firması for Louis Béchereau tarafmdan dizayn edilmistir. XIII 1 SPAD. Dünya Savasi yıllarında Eklendi çok büyük boy sayılarda üretilen ve kullanılan Bir UÇAK olmuştur.1918 sonunda ana firma Ile Birlikte Sekiz Diger Fransız Aero üreticisi tarafmdan 8472 adet üretilmiştir. Fransızlara ilaveten İngilizler, Belçikalılar, Ruslar ve Amerikalılar tarafmdan da kullanılmıştır.

1.Dünya Savasi sırasında SPAD XIII Türk Hava Kuvvetleri'nin standart Savaş uçağı olmamıştır. Eldeki Üç Örnek'in düşmandan ele geçirilmiştir. Tür UÇAK Serme-Irak'a mecburi İniş yapan ve pilotu Araplar tarafmdan katledilen Bir ingiliz uçağıdır. Diger Iki imkb Arabistan'da mürettebatıyla Birlikte ele geçirilmiştir.

İstiklal Savaşı'mız sırasında 20 adet SPAD XIII, İtalyan tüccarı Parakini'den saten alınıp Milli Kuvvetler'imizin standart uçaklarına katılmıştır. Gemi Ile Mersin'e GETİRİLEN uçaklar Konya'ya nakledilmiş ve Orada makinalı Tüfek takılmıştır. İstiklal Savasi esnasinda getiririlen SPAD'lar Bleriot Aeronautique Yapımıdır. SPAD XIII'ler 1926'ya Kadar hizmette kalmıştır.(teyyareci.com)

ACADEMY marka bir plastik modeldir.Harun arkadaşımız maketi alıp ta getirdiğinde bu ufacık kutudan çıkan maketten ne olacak ki?diye düşünmedik değil hani.Sonra Harun maketi yapmaya başladıkça küçük ama ayrıntıları güzel bir dönem uçağı çıktı ortaya.(laf aramızda maket ucuz diye siparişini verdik heba olsa da çok bişey kaybetmeyelim diye.)Boyamasını yukarıdaki profilde göründüğü üzere hava kuvvetlerimize ait bir uçağı örnek alıp yaptım.Türk fors ve bayrak çıkartmaları olmadığı için boyama ile fors ve bayrak yapıldı elimden geldiğince.Sonuca siz karar verin.














General Dynamics F-16-A Fighting Falcon












Önceden yaptığım bir maketin fotoğrafları nı bloğumda yeni yayınlıyorum.Bir fotoğrafta buna benzer bir F-16 boyaması görmüştüm serbest olrak böyle bir boyama yaptım.Görünüşü güzel oldu.Academy nin 1/72 F-16 maketidir.

(her türlü maket siparişleriniz için halukkaplan@gmail.com adresine mail atınız.) 

30 Mart 2012 Cuma

Mikoyan-Gurevich MiG-21 Fishbed


MiG-21(NATO rapor ismi: "Fishbed"), Sovyetler Birliği'nde Mikoyan Gurevich Tasarım Bürosu tarafından tasarlanan ve üretilen süpersonik (sesten hızlı) jet avcı/önleyici uçağıdır.
Uçağın görünüşünün bu ünlü Rus telli müzik aletine benzerliği sebebiyle "balalayka" takma ismini almıştır. Polonyalı (Leh) pilotlar tarafından da gövde şeklinden dolayı olówek (kalem) olarak isimlendirilmiştir. İlk versiyonları ikinci nesil jet avcı uçağı olarak nitelense de sonraki versiyonları üçüncü nesil jet avcı uçağı olarak kabul edilir. MiG-21, dört kıtada ellinin üzerinde ülke tarafından uçurulmuştur ve ilk uçuşunun üzerinden yarım yüzyıldan fazla süre geçmesine rağmen hala bazı ülkelerde hizmet vermektedir. Bu savaş uçağı, havacılık tarihinin en çok üretilen süpersonik jet uçağı, Kore Savaşı'ndan bu yana en çok üretilen savaş uçağı ve bütün versiyonlarda 1959'dan 1985'e kadar en uzun üretim süresine sahip savaş uçağı olmak üzere bir dizi modern havacılık rekorunu elinde bulundurmaktadır. Her tipten 11,496 adet MiG-21 üretilmiştir.

İlk karton model uygulamalarımdan biridir.Geçenlerde bizim haşarı Efe nin eline geçti malesef 2 dakika sonra artık maket değildi fotoğrafları kaldı yadigar.







(her türlü maket siparişleriniz için halukkaplan@gmail.com adresine mail atınız.) 

Mc Donnel Dauglas FA-18 Hornet










F/A-18 Hornet, (Türkçe: Eşek Arısı), McDonnell Douglas ve Northrop şirketleri tarafından müşterek olarak tasarlanan ve 1982 yılında üretilmeye başlanmış olan bir muharebe uçağıdır. 1997'den beri Boeing tarafından üretilmektedir. Rus muadili SU-33 model uçaktır.
C, D, E ve F olmak üzere 4 türevi bulunmaktadır. Uçak iki motorludur. Uçakta C v E modelinde tek, D ve F modelinde iki mürettebat vardır.
F/A-18 Hornet tek ve iki kişilik , iki motorlu, çok görevli bir av/saldırı uçağı olup kara üslerinden veya uçak gemilerinden hareket edebilir. F/A-18değişik görevleri yerine getirebilir; bunların içinde hava üstünlük, refakat, düşman savunmalarını susturma, keşif, ileri hat hava kontrolu, yakın ve derin hava desteği, gündüz ve gece saldırı söylenebilir. Hornetler F-4 Phantom II av, A-7 Corsair hafif taarruz ve A-6 Intruderların yerini almıştır .(Wikipedia)
Harun Çetinöz arkadaşımız merak etti hevese geldi birkaç maket aldı.bu maket onlardan biri.Boyamasını AGGRESSOR filo kamuflajında boyadık güzel bir maket oldu.













28 Mart 2012 Çarşamba

SİYAH İNCİ


KARAYİP KORSANLARI SİYAH İNCİ
Karayip Korsanları Siyah İnci gemisinin kartondan maketini bitirdim sonunda! Yaklaşık 6 aydır bu maket üstünde çalışıyorum ama sürekli değil tabi 6 ay süresince çalıştığım gün toplasam 1 ay eder; elim değdikçe bu maketi yapmaya çalıştım .Yani bu maket başlandığından beri 6 tane plastik model 1 adet karton uçak modeli bitirdim.Evet güzel görünüşlü bir karton model oldu tam profesyonel bir makeket olmadı planları orjinal değildi amasonuç bence güzel beğenilerinize sunuyorum.(Maketi bitirdikten 1-2 ay sonra sevgili kuşumuz gemiyi raftan aşağı attı maket malesef tamir edilmeyi bekliyo...)
modelin karton planlarını indir








(her türlü maket siparişleriniz için halukkaplan@gmail.com adresine mail atınız.) 


Kamov Ka-50 Black Shark



Kamov Ka-50 Black Shark

Rus Taarruz-Saldırı helikopteri. Ka-50 takma adları Kara Köpekbalığı (Black Shark) veya Kurtadam (Werewolf)dır. Hokum A NATO'daki kod adıdır. Sovyet yapımı, tek koltuklu, karşıt pervaneli (kontra-rotor), fırlatma koltuklu, anti-tank helikopteridir. Kamovşirketi tarafından üretilmektedir.
Tek rotorlu (döneçli) helikopterlerde, gövdenin pervanenin dönüş yönünün tersine dönmesini engellemek için kuyruk pervanesi bulunur. Kamov Ka-50'de ise bunun yerine birbirinin tersi yönde dönen iki rotor (döneç) mevcuttur. Dünyanın fırlatma koltuğunasahip ilk helikopteridir. Koltuklar fırlatılmadan önce pervaneler gövdeden ayrılır. Ka-50'lerin en büyük sorunu tek pilota sahip olmasıdır. Navigasyon (seyrüsefer) ve silah sistemlerinin tek mürettebat tarafından kontrol edilmesi Ka-50 pilotlarını germekte ve daha çok hata yapmalarına neden olmaktadır. Bu eksikliği fark eden üreticiler çift koltuklu Kamov Ka-52 Timsah (Alligator)versiyonunu üretmişlerdir. Ka-52'deki çift koltuklar diğer saldırı helikopterlerinden farklı olarak arka arkaya değil yan yana tasarlanmışlardır.(wikipedia)
Sizlere eskiden yaptığım fakat fotoğrafları yayınlamadığım bir maketin resimlerini yayınlıyorum.Maketim cam fanus un içinde olduğu için resimlerde parlamalar ver kusura bakmayın.Maketi yapalı 5-6 sene oldu güzel bir maket Italeri marka idi sanırım.









(her türlü maket siparişleriniz için halukkaplan@gmail.com adresine mail atınız.)