19 Nisan 2012 Perşembe

SUKHOI SU-27UB FLANKER C 1/48

Sukhoi Su-27 (Kiril alfabesinde Су-27) (NATO rapor ismi 'Flanker') Sukhoi Tasarım Bürosu (SDB) tarafından tasarlanmış Sovyetler Birliği avcı uçağıdır. Olağanüstü menzili, ağır silah yükü, ve çok yüksek irtifada çalışma yeteneği ile Birleşik Devletlerin yeni nesil avcılarına ( F-14 Tomcat, F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon, ve F/A-18 Hornet olmak üzere) birebir rakip olarak düşünülmüştür.

Maketi Selim Çağan arkadaşımız almış heves etmiş montajını yapmış boyamasını da yapmıştı.
Maketi fazla güzel boyadıkları için bana getirdi -bi el atıver abi! dedi. Bizde bi el attık maketin boyasını izopropil alkol ile kople söktüm.Tabi bu arada arkadaş dekalleri de hiç ettiği için stokta eldekileri ve kurtara bildiğim dekalleri kullandım.Maket biraz adam oldu tabi fotoğraflar aslında son hali değil son halinden önceki hali.









18 Nisan 2012 Çarşamba

General Dynamics F-16CJ Block 50 Fighting Falcon

 

Hasegawa marka 1/72 F-16C Block 50 modeli gayet detaylı kalitesi güzel bir maket yaparken -vay bu detayı da yapmışlar ! dediğim bir model.

Harun ÇETİNÖZ arkadaşımızında kanına girelim diye bu modeli aldırdık.Maketi ben yaptım güzel bir görünümü var bu modelden sonra Harun arkadaşımıza 2 maket daha yaptık.













OSMANLI KADIRGASI


   Kadırga, daha çok Akdeniz'de kullanılan eski tip bir savaş gemisidir. Antik çağlardan beri kullanılırdı. Asıl hareket mekanizması kürektir. Yelken buna yardımcıdır.
Standart bir Osmanlı kadırgası 40 metre boyunda 7-8 metre genişliğinde ve 24 oturaklıdır. bir ya da iki üçgen yelkenle hareket eder. ancak kadırga sınıfı başka gemileride ihtiva eder. bu ebatlardan küçük keşif amaçlı kalita çektirme gibi gemiler olduğu gibi güvertesinin altında kürek çekilen baştarda gırap gibi modelleride vardır.
    Osmanlı donanmasında ozellikle 17. yüzyılda Türk donanmasının altın çağında asıl savaş gemisi konumundadır. Osmanlı donanmasında 18. yüzyılın sonlarına kadar kadırga kullanmıştır.

  Gelelim bizim makete. Maketimiz karton ve tahta materyaller kullanılarak yapıldı Shipyard marka planları printer dan çıktı aldım.Yapımı zor ve oyalayıcı ilk karton model olarak yaptığım gemi modelidir. Yapımı uzun zaman aldığı benimde uçak maketi yapmayı daha çok sevdiğim için pek fazla gemi modelim yok.Ama gemi modelinin görsel güzelliği tartışılamaz bana kalırsa.Daha bir güzel daha bir detaylı yapması da zevkli aslında fakat birde halatlar olmasa çok oyaza ve ince iş halatları çekmek.

Modelin karton planları indir





(her türlü maket siparişleriniz için halukkaplan@gmail.com adresine mail atınız.) 

Sukhoi Su-30

      Sukhoi Su-30 (Kiril alfabesinde Су-30) (NATO rapor ismi 'Flanker-C') Rusya'nın Sukhoi havacılık meclisi tarafından geliştirilen çift motorlu askeri hava aracıdır, ve 1996'da operasyonel hizmete girmistir. Her iki hava üstünlüğünü yapabilen bir mülti-rol avcı uçagıdır, yer ve hava hedeflerine saldırır.
Rusya, Çin ve Hindistan Hava Kuvvetleri'nde görev yapmaktadır. Hindistan'da lisans altında üretilmiştir. Endonezya'nın ABD tarafından verilmeyen F-16 uçakları yerine 12 adet SU-30K almıştır. Malezya'nın da uçağa ilgisi vardır.


        Rus uçaklarının bana göre dünya çapında en iyi iş çıkaran uçağı Su-27 türevleri olan seriler.Bu modelde onlardan biri olan çift kişilik Su-30 modeli.Model 1/72 olmasına rağmen gerçek olan uçağın boyutlarının büyük olmasından dolayı göz dolduran bittiğinde sergilediğiniz yerde yer kaplayan bir model.Biçim ve dizaynını çok seviyorum ve bizim ülkemizde neden bu uçaklar kullanulmaz merak eder dururum.Bu uçak Amerikan F-15 ler ile baş edebilen boyutlarına rağmen manevra kabiliyeti çok yüksek bir uçak.F-16 yı hap edecek bir uçak bizde F-4 lerin yerine alına bilecek bir uçak bana kalırsa.Neyse fazla laf etmeyelim bu işleri benden daha iyi bilen birileri bu konu hakkında daha çok laf türetmiştir biz haddimizi bilelim makete geçelim.
        Maket Zvedza 1/72 Sukhoi Su-30 modeli Ahmet arkadaşımızla Hobby Time a gidip maketlere omu olsun bumu olsun diye bakarken hem fiyatı uygun hem güzel bir uçak olan bu modeli aldık.İçini açıp baktığımızda Ahmet ben bununla uğraşamam fazla parça var deyip bana postaladı.
        Japon markalarına göre eksikleri ve uyumsuzlukları olsa da güzel bir model (az para çok iş).Detaylarda biraz problem var sonuç iyi bana kalırsa.








General Dynamics F-16 A Fighting Falcon

F-16 Savaşan Şahin Lockheed Martin üretimi çok amaçlı, tek motorlu jet savaş uçağı. General Dynamics şirketi tarafından, ABD Hava Kuvvetleri için geliştirilmiştir. Hafif avcı olarak tasarlanmış, başarılı bir çok amaçlı avcı uçağıdır. Geniş kullanım alanı, olağanüstü manevra kabiliyetiyle kendini kanıtlamış ve başarısıyla birçok ülkeye ihraç edilmiştir. F-16 büyük Batı kökenli avcı projesi sonucunda üretimi 1976 yılında onaylanmıştır. 2. Dünya Savaşı sonrası uçaklar içinde MİG-21'den (10,000+) sonra en çok üretilen savaş uçağıdır. En güncel bilgilere göre 4.400 adetten fazla üretilmiştir.
Academy marka 1/72 F-16 A modeli yapımı kolay boyaması yapılıp bittiğinde görünüşü güzel bir model.Çok detaylı değil bazı modellere göre fakat başlangıç modeli olarak yapılabilecek fiyatı uygun bir model.Ahmet Hasırcı arkadaşımız montajını yaptı ben boyamasını ve decal lerini tamamladım.





17 Nisan 2012 Salı

Fokker E-3 “Eindecker”



Fokker E-3 “Eindecker” E-1 modelinin geliştirilmiş bir modelidir ve Fokker “Eindecker” permutasyonunun en önemli üyesidir. Fokker Flugzeug-Werke GmbH tarafından üretilen bu model 1915 Eylül’ünde Alman Hava Kuvvetleri’nde göreve başlamıştır. E-1 modeli ile temel farklılıları 80 HP’lik döner (rotary) motorun 100 HP’lik daha güçlü bir motorla değiştirilmiş olması, daha güçlü ve dış ölçüleri daha büyütülmüş bir gövdeye sahip olmasıdır. E-3 modeli 260 adet ile en çok üretilen Fokker “Eindecker”dir (E-1: 54 adet, E-2: 59 adet, E-3: 260 adet, E-4: 45 adet).

E-3’ler Osmanlı ordusu’nda da görev yapmıştır. Bunlardan en önemlisi Filistin cephesi’nde bulunan, Alman pilotlarının da görev yaptığı FA-300 “Paşa” bölüğüdür. 9 adet E-3  Osmanlı Ordusu’nda 1915-1917 arası görev almıştır.(teyyareci.com)

Nezaman dır Kurtuluş Savaşı öncesi ve sonrası kullandığımız uçakların maketlerini yapmak ve seri olarak tamamlamak istemişimdir.Bu uçakta bu serinin bir parçası 1.dünya harbinde Osmanlı Ordusu'nda (ozaman hava kuvvetleri diye ayrı bir kuvvet yoktu) kullanılan tek kanatlı gerçekten savaşmış bir uçak.Karton model olarak yapıldı sonuç bence iyi takdir siz blog ziyaretçilerimizin tabi.

Modelin planı(karton model indir